Întrebări frecvente - Cumpara/ Vinde masini SH - Direktcar.ro

Intrebari frecvente

O licitație este un proces prin care se vând bunuri, denumite loturi, (in cazul nostru masini), prin intermediul unei competiții între mai mulți cumpărători interesați. În general, vânzătorul stabilește un preț minim și invită cumpărătorii să facă oferte online prin intermediul platformei direktcar.ro. Pretul de pornire este setat de catre Casa de Licitatii si este de obicei mult sub pretul asteptat. Pretul minim nu este vizibil deoarece de multe ori vanzatorul de fapt este dispus sa vanda si usor sub ceea ce spera sa obtina. Si totul se desfasoara intr-un timp limitat, impus de data si ora de inchidere stabilita.

Licitația se deschide la o anumită dată prevăzută clar pe site, stă deschisă timp de 7 zile, timp în care cei interesați pot să plaseze oferte. Ziua în care se încheie licitația are o oră fixă, de asemenea prevăzută clar pe site, care însă se poate prelungi cu câte 2 minute de fiecare dată când cineva mai pune  o ofertă în ultimele 2 minute. Asta înseamnă că, în acest fel, prețul crește. Dacă în timpul ultimelor 2 minute nu se mai înregistrează nicio altă ofertă, licitația se închide. Ofertanții au astfel posibilitatea să supraoferteze ”în ultimul moment”. Deci, în 7 zile, de la startul licitației poți să îți cumperi / vinzi mașina ta, cu zero bătăi de cap!

Vânzătorii seteaza o zi și un interval orar pentru efectuarea vizionării mașinii de către toți licitatorii, înainte de inchiderea licitatiei. De asemenea indica pe o harta integrata Google, locul exact in care se va afla cu masina pentru vizionare. În cadrul acestei întâlniri pot merge toți cei interesați să vadă mașina, pot interactiona cu vanzătorul, pot pune întrebări suplimentare și pot verifica mașina; vânzatorul decide dacă la finalul întâlnirii poate oferi și un test drive punctual/ la fața locului. Aspectele legate de test drive sunt agreate cu vanzatorul, astfel încât sa se asigure ca mașina nu pleacă la test drive în timpul oferit pentru vizionare si altor posibili cumparatori. Această varianta creeaza un format eficient și confortabil pentru toate persoanele implicate în acest demers.

Nu e nevoie să uploadezi actele mașinii (certificatul de înmatriculare, asigurare, itp etc) dar, ține cont că ele trebuie să existe și să completezi în căsuțele din descriere informații reale și exacte despre mașina ta. Actele necesare pentru vânzarea unei mașini sunt: datele de identificare ale părților (cartea de identitate /buletinul vânzătorului și cumpărătorului, CUI, CF firmă, eventual procură), cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare al mașinii; de care vei avea nevoie sa i le prezinti cumparatorului, dupa terminarea licitatiei si stabilirea acestuia.

Listarea mașinilor se face pe baza unor informații furnizate de catre vanzator. Toate descrierile sunt făcute într-o formă care să ajute cumpărătorul să aibă toate informațiile necesare despre o mașină și să nu existe acel veșnic ping-pong de telefoane și alte întrebări. Fotografiile sunt facute respectand indrumarul (ghid foto) pus la dispozitie pe platforma direktcar.ro

Cel mai bine este sa mergi in ziua si intervalul orar la locul stabilit de catre vanzator, pentru a inspecta masina.

Pai daca ar porni de la pretul rezervat ar fi ca un anunt de mica publicitate. Ideea e ca pretul rezervat este dorinta vanzatorului, nu neaparat si decizia lui finala. Pornind de la un pret mai mic decat pretul rezervat, cumparatorii cresc pretul, fiind in competitivi unul cu altul. Asta nu merge insa la nesfarsit. Licitatia are o data clara de inchidere, asa ca vom avea la o data certa o oferta care va fi cea mai mare si va fi rezultatul cresterii ofertelor celor interesati. Daca se atinge pretul rezervat, masina se vinde automat, iar daca nu, vanzatorul va avea la dispozitie o zi ca sa se decida daca totusi vrea sa accepte acel pret, chiar daca este sub asteptarile sale initiale.

NU, licitatia este “angajanta” , adica in momentul in care ai plasat o oferta (ai pus un bid) te angajezi sa cumperi masina, daca oferta ta va ramane cea mai mare si va fi acceptata de catre vanzator.

Te rugam sa te gandesti de doua ori inainte de a plasa o oferta. Pot fi consecinte pentru tine daca nu vei respecta la ce te-ai angajat, dar mai ales gandeste-te ca incurci licitatia daca nu esti hotarat.

Costul publicarii unei masini pe platforma este de 0 de Lei platibili dupa aprobarea listarii de catre direktcar si inainte de listare.

Costul pentru cumparator este variabil functie de pretul atins, fiind de 1% la valoarea oferita si acceptata de catre vanzator. Aceasta taxa trebuie platita imediat dupa adjudecare catre direktcar, cumparatorul primind in schimb “Atestatul de Castigator al Licitatiei” , act care contine toate datele vanzatorului si pe baza caruia va lua legatura cu vanzatorul pentru a finaliza tranzactia.

Pretul masinii va fi platit de catre comparator direct vanzatorului.
Daca ai licitat si nu ai castigat un lot, nu vei avea nimic de platit.